Header Ads

ad

Hangi Test Hangi Dönemde Yapılmalı ?

Sağlıklı bir yaşam için her yaş döneminde belirli testlerin yaptırılması gerekiyor. Hastalıkların tedavisinde erken tanı hayati öneme sahip ve yaşam süresi boyunca belirli dönemlerde bazı tarama testlerinin yaptırılması şart.

Bebeklerde doğumdan itibaren ilk bir yıl yakın takip, muayene ve testler önemli. Yenidoğanlara yaşamın ilk 48-72 saatini takiben doğumsal metabolik hastalıklar açısından fenilketonüri, hipotiroidi ve biotinidaz eksikliği tarama testleri uygulanmalı. Yenidoğan döneminde bebeğin durumuna göre yenidoğan sarılığı için bilirubin testi de yapmak gerekebiliyor. Sağlıklı olan bebeklere 9 ay-1 yaş arası tam kan sayımı ve demir düzeyi ve idrar testleri yapılmalı. Hepatit aşısı yapılacaksa HBs Ag ve Anti HBs testleri yapılmalı ve buna göre Hepatit aşısı planlanmalıdır.

18 yasından sonra kan basıncı hipertansiyon taraması yapılması gerekiyor. Yine kan yağları için 20 yaşından sonra eğer ailede kalp damar rahatsızlığı varsa, risk grubunda olanların kolesterol ve kan yağlarına bakılması gerekiyor.

Orta yaşa kadar en az 2 yılda bir kan sayımı ve rutin biyokimyasal testlerin yapılması önerilmektedir.Burada önemli olan bir diğer nokta ise her bireyin sağlık yönünden risklerinin belirlenmesi ve o risklere göre tahlillerin yapılmasına öncelik verilmesidir.

Kadınlar için , rahim ağzı kanseri erken tanısı için yapılan PAP Smear tahlili büyük önem taşımaktadır. PAP Smear testi özellikle evli ve aktif cinsel hayatı olan kadınlara yılda bir kere yapılmalıdır.

40 yaş altında başka hiçbir ek riski olmayan kadın ve erkek hastalar için üç yılda bakılacak kolesterol, hemogram ve kan şekeri kontrolü yeterlidir. Kadınlar için ayrıca rahim ağzı kanseri erken tetkiki için yapılan PAP Smear büyük önem taşımaktadır. Test sonuçları normal değerlerde çıktığı koşullarda ortalama 3 yıl geçerlidir fakat uzmanın duruma göre önereceği tetkik aralıkları geçerli olmaktadır.

40 yaş ver üzeri hem kadın hem erkek için yıllık gaitada gizli kan tetkiki önemlidir.

50 yaşından sonra kolonoskopi şart; kolonoskopi en sık görülen kanser türlerinden biri olan bağırsak kanserinin erken tanısı için yapılan tetkiktir.

Kalp sağlığı için kolesterol değerlerine, hastanın kilosuna, diyabetine ve hipertansiyonu olup olmadığına ve aile öyküsüne bakarak gerekli tetkiklerin belirlenmesi gerekir.

65 yaş üstü bireylerde zatürre (pnömoni) aşısı büyük önem taşımaktadır. Çünkü zatürre, yine genç yaşlarda rahatça atlatılavilecek bir hastalıkken, 65 yaş üstünde önemli ölüm nedeni olabilir.

kişinin sağlık yönünden risk faktörleri,daha önce geçirmiş olduğu hastalıklar veya genetik özellikleri bu tahlillerin yapılma süresi veya önceliğini değiştirebilir.Yapılacak tahliller,tahlillerin sıklığı ve özellikleri konusunda son kararı kişiyi izleyen hekim verecektir.

Hiç yorum yok