Header Ads

ad

Mevsim Değişiklikleri Bedenimizi Nasıl Etkiliyor ?

Özellikle kronik hastaları etkileyen mevsim değişiklikleri yaşlıların, çocukların ve hamilelerin bağışıklık sistemi zayıf olduğunda savunma mekanizmalarını etkileyip hastalıklara yol açabiliyor.

Kronik rahatsızlığı olanlar mevsimsel değişimlerde risk grubundadır. Gribe yol açan virüsler sağlıklı bireyleri etkilediği gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerde daha ağır ilerleyebilir. Özellikle yüksek tansiyon, kalp ve diyabet hastalık grubundaki kişilerde grip hızlı ilerleyip zatürreye yol açabilir. Kronik rahatsızlıkları olan kişilerin mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemi daha zayıf olacağından daha dikkatli olmaları gerekir. Aynı durum yaşlılar, hamileler ve çocuklar içi de geçerlidir.

Mevsim değişliklerinde beden sağlığımız kadar psikolojik sağlığımız da tehlike altındadır. Depresyon kış aylarında biraz daha fazla görülür. Duygu durum bozukluğu olarak depresyon bu dönemde nüksedebilir, iki uçlu duygu durum bozukluğuna (manik depresif hastalık) bağlı depresyonda artış olmaktadır. Mevsimsel depresyon herkesi geçici ya da hafif olarak birkaç gün süreyle etkileyebilir. En çok Eylül-Ekim arasında görülmektedir. İki hafta geçtiği halde kişinin depresif hali ve ruhsal çökkünlüğü devam ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Mevsimler geçişlerinin genel vücut sağlığı üzerinde etkilere karşı bazı önlemler alınabilir. Bunun için her bireyin sağlıklı beslenme, düzenli uyku rutini ve fiziksel aktivitelerde planlama yapması gerekmektedir. Bu sayede bağışıklık sistemi güçlenerek birçok oluşabilecek mevsimsel rahatsızlıklardan korunuruz.

Hiç yorum yok