Header Ads

ad

İdrar kaçırmaya 20 dakikada son

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Sadullah Yesevi yazdı:


Türkiye’ de kadınların yaklaşık %17’sinde idrar kaçırma sorunu bulunmaktadır ve çoğu bu sorunu gizlemektedir. Kadınların özellikle de genç kadınların idrar kaçırma sorunlarını doktordan bile gizlemesi tedaviyi istemeden güçleştirmektedir.
İdrar kaçırma sorunu özellikle ileri yaşlarda, menopoz sonrasında ya da çok doğum yapmış kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde bu soruna kadınların yaklaşık %17’sinde rastlanmaktadır. Bu birçok kronik hastalıktan daha yüksek bir orandır.

İdrar kaçırmanın yaşamı tehdit eden bir sağlık sorunu olmadığını ancak tedavi edilmeyip kendi haline bırakıldığında yaşam kalitesini bozan ve depresyona sürükleyen kronik bir hastalık olduğunu görmekteyiz. Halk arasında "bu durum tedavi edilemez" ya da "yalnızca ameliyatla tedavi edilebilir" gibi yanlış inanışlar görülmektedir.

Operasyonlar çok başarılı

Öksürme, hapşırma, koşma ve yürüme gibi eylemler sırasında ortaya çıkan idrar kaçırmanın tedavisi cerrahi yöntemlerle mümkün olabilmekle beraber günümüzde bu operasyonlar yaklaşık 20 dakika gibi kısa bir sürede sonuçlanabilmektedir.

Dünyada yaygın olarak uygulanan ve mesane boyuna sentetik bir yama yerleştirmekten ibaret olan bu ameliyatların Türkiye’de de başarıyla gerçekleştirilmekte olduğunu ve bu operasyonlardan sonra hasta %90’lara varan oranlarda sonuç almakta ve sürekli ped taşımaktan kurtulmaktadır.



İlaç tedavisiyle düzeltilebilir
Sık tuvalete gitme ve gece sık idrara kalkma gibi şikayetlere yol açan idrar tutamama sorununun ise fizik tedavinin yanı sıra son yıllarda geliştirilen ilaçlarla çözülebildiğini ve bu ilaçlar kısa ya da orta vadede kullanıldığında kadınların rahatlamasına ve sosyal yaşantılarında kaliteyi tekrar yakalamalarına olanak sağlamaktadır.

Şunu bilmeliyiz ki idrar kaçırma; yaşlanma ya da kadın olmanın doğal bir parçası değildir. Hastanın durumu incelendikten sonra en uygun tedavi yönteminin uygulanması halinde son derece yüz güldürücü sonuçlar elde edebiliriz. Bu tür sorunları olan kadınlar durumlarını çekinmeden doktorlarıyla paylaşmalı ve gerekli tetkikleri yaptırarak bir an önce tedavilerine başlamalıdırlar.

Hiç yorum yok